Trygonometria, oblicz kąty
Peas: znajdz sinus i tg kąta ostrego jezeli cos = √√2-1
dla mnie wyszło ze sin2=√2+2
i dalej nie wiem jak policzyć z tego pierwiastek i tg (sin/cos)
17 mar 10:51
Peas: sin2=-√2+2 i cos2= √2-1
17 mar 10:54
Bogdan:
Jeśli cosα = √√2 - 1 to α należy do I lub IV ćwiartki, sinα i tgα są w I ćwiartce
dodatnie, a w IV ćwiartce są ujemne.
cos2α = √2 - 1
sinα = √1 - cos2α => sinα = √2 - √2 lub sinα = -√2 - √2
tgα = sinα/cosα => tgα = √2 - √2 / √√2 - 1
lub tgα = -√2 - √2 / √√2 - 1
można tu usunąć niewymierności z mianowników ułamków
17 mar 11:08
Bogdan:
Usuwamy niewymierności z mianownika ułamka.
√2 - √2 √√2 - 1 √2√2 - 2 - 2 + p{2
tgα = ----------- * ------------ = -------------------------- =
√√2 - 1 √√2 - 1 √2 - 1
√3√2 - 4 √2 + 1 √ (3√2 - 4)(√2 + 1)2
= ------------ * ------------ = --------------------- =
√2 - 1 √2 + 1 2 - 1
√ (3√2 - 4)(3 + 2√2) = √ 9√2 + 12 - 12 - 8√2 = √ √2 = 4√2
czyli tgα = 4√2 lub tgα = -4√2
17 mar 11:28
Tata: zgadza sie
17 mar 11:32