oblicz granice funkcji
kaja: nie wiem kompletnie jak to ruszyć:
lim x3+x2+3x+3 /x2−2x−3 =
x−>−1
13 lis 16:31
Jack:
masz [0/0], więc skorzystaj z tw. Bezouta, a potem skróć zerujące licznik i mianownik czynniki.
13 lis 16:33
kaja: wiec wychodzi mi w liczniku (x2+3) a w mianowniku (x+3) i dalej juz po prostu licze granice ?
13 lis 16:44
Aga: Za x podstaw −1 i oblicz wartość otrzymanego wyrażenia
13 lis 17:27
ss: | | x2(x+1)+3(x+1) | | (x+1)(x2+3) | |
lim |
| =lim |
| =.lim |
| | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−3) | |
| | x2+3 | |
|
| =...podstaw za x=−1 |
| | x−3 | |
13 lis 17:29