??
ICSP: Mam pewien problem.
Jeżeli mam równania:
sinx + cosx = 1
sinx + cosx = −1
podnoszę je obustronnie do kwadratu to otrzymuję to samo. To znaczy że mają takie same
rozwiązania?
13 lis 16:29
Jack:
szukasz rozwiązania w R? Jeśli tak... to przecież masz układ sprzeczny
13 lis 16:30
ICSP: niee
To nie układ równań tylko dwa osobne równania do rozwiązania.
13 lis 16:31
ICSP: jaki wstyd..
Nie umiem rozwiązać tych równań

Dostanę jakąś wskazówkę?
13 lis 16:42
kolos: sinx + cosx =1
rysując to masz na pewno rozwiązania x=2kπ ; x=π2+2kπ ; innych rozwiązań nie ma
sinx+cosx=−1 masz podobnie
13 lis 16:51
ICSP: czyli muszę to narysować?
Metody algebraicznej nie ma?
13 lis 16:51
Jack:
sinx +cosx=1 /:
√2/2
√22sinx+
√22cosx=
√22
Teraz powinieneś już dalej pociągnąć
13 lis 16:53
Jack:
pewnie że jest
13 lis 16:53
Eta:
| | a+b | | a−b | |
sina+sinb= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
otrzymasz:
13 lis 16:53
ICSP: yyy
to jest pierwsze równanie z kartki i widzę te metody pierwszy raz w życiu...
anie jednej ani drugiej nie rozumie. Zapewne
| √2 | | √2 | | √2 | |
| sinx + |
| cosx = |
| trzeba zawinąć do jakiegoś wzoru? |
| 2 | | 2 | | 2 | |
13 lis 16:57
Trivial:
Można to zwinąć np. tak:
| | √2 | | √2 | | π | | π | |
sinx + cosx = √2( |
| sinx + |
| cosx) = √2(cos |
| sinx + sin |
| cosx) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
13 lis 16:59
ICSP: teraz widzę
13 lis 17:00
Jack:
na rzadko tu wchodzisz,
ICSP
13 lis 17:01
ICSP: chyba czas wziąć się poważnie do roboty

Jeszcze chciałem się spytać o ten wzór co
Eta napisała :
sinα + sinβ = ...
Skąd on się wziął i czy są podobne wzory dla cos,tg,ctg?
13 lis 17:03
Basia: ICSP rozwiązanie już masz, a ja w kwestii formalnej:
a = b ⇒ a2 = b2
ale nie odwrotnie
a Twoje równania nie mogą mięć takich samych rozwiązań bo są sprzeczne
a+b = 1
a+b = −1
−−−−−−−−−−−−−−−
1 = −1 sprzeczność
13 lis 17:04
13 lis 17:05
Trivial: Basiu, myślę, że ICSP chodziło o to, że mając dwa takie równania (i rozwiązując je osobno)
dostaniemy takie same rozwiązania.
13 lis 17:09
Trivial: Co oczywiście nie jest prawdą.
13 lis 17:10
13 lis 17:11
Basia:
Trivial gdybyś rozwiązując je osobno dostał te same rozwiązania udowodniłbyś właśnie, że
1 = −1, bo
sinx0 + cosx0 = 1
i
sinx0 + cosx0 = −1
i byłoby to w obu przypadkach to samo x0
13 lis 17:14
ICSP: czyli :
| | √2 | | √2 | | π | | π | |
sinx − cosx = √2( |
| sinx − |
| cosx) = √2(sinx cos |
| − cosx sin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
13 lis 17:16
Trivial:
Basiu: post 17:10
13 lis 17:16
Trivial:
ICSP tak, ale bezpieczniej jest zapisać w postaci:
| | π | | π | |
... = √2[sinxcos(− |
| ) + cosxsin(− |
| )]. |
| | 4 | | 4 | |
Wtedy od razu widać, które jest z minusem.
13 lis 17:18
ICSP: a takie równanie :
myślę nad czymś takim:
| | x | | x | | x | | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| = 1 − sin2 |
| − sin2 |
| = 1 − 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli :
| | x | | x | |
1 − 2sin2 |
| − √2sin |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
teraz 1 skrócę i wyciągnę przed nawias. Będzie dobrze?
13 lis 17:24
Basia:
jak najbardziej (można jeszcze inaczej, ale Twój sposób jest oczywisty i logiczny)
13 lis 17:27
Trivial:
13 lis 17:27
ICSP: można inaczej?
Będzie ktoś miły i pokaże inny sposób?
13 lis 17:28
ICSP: | | π | | 3 | |
czy odp to x = 2kπ v x = − |
| + 4kπ v x = − |
| π + 4kπ ? |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 17:35
Basia:
chyba się pomyliłam; po zastanowieniu nie widzę innego rozsądnego sposobu
13 lis 17:36
Basia:
13 lis 17:41
ICSP: hmm
Basiu czy ty masz możliwość usuwania postów?
13 lis 17:42
Basia:
mam
13 lis 17:47
Eta:
13 lis 17:48
Basia: usuwam, jeżeli się "rąbnę"; jak przed chwilą
13 lis 17:48
ICSP: bo tak mi się zdawało przez chwilę

ale może już jestem zmęczony i widzę głupoty

na razie dziękuje za okazana pomoc i idę odpocząć
13 lis 17:48
ICSP: sin
2x + sin
2(2x )= 1
czy jest jakaś prostsza metoda niż sprowadzenie tego do równania : −4sin
4x + 5sin
x − 1

wiem żę to równanie podwójnie kwadratowe i bez problemu je rozwiąże ale jest po prostu ciekawy
czy istnieje jakaś inna metoda?
13 lis 18:01
ICSP: −4sin4 x + 5sin2 x − 1
13 lis 18:01
Basia:
t = sin2x
0≤t≤1
−4t2 + 5t − 1 = ?
13 lis 18:08
ICSP: czyli to jedyna metoda
13 lis 18:11
ICSP: a jakiś pomysł na to :
sin3x = cosx − sinx
13 lis 18:12
Basia:
a............ nie doczytałam poprzedniego postu; nie widzę prostszego sposobu
(zresztą mniej prostego też nie)
13 lis 18:12
Basia:
sin3x + sinx = cosx
2sin3x+x2*cos3x−x2 − cosx = 0
2sin2x*cosx − cosx = 0
cosx(2sin2x − 1) = 0
13 lis 18:13
ICSP: jak wy to robicie ?
Przecież ja bym nie wpadł na coś takiego

Są jakieś ustalone zasady?
13 lis 18:14
;): Moze tak:
sin2x + sin2(2x) = 1
sin2(2x) − cos2x = 0
4sin2xcos2x − cos2x = 0
cos2x(4sin2x − 1) = 0
cos2x(2sinx + 1)(2sinx − 1) = 0
13 lis 18:15
Eta:
13 lis 18:16
Basia:
; ) : fajny sposób
13 lis 18:17
Trivial: ICSP, przecież te zadanka są na wzory.
13 lis 18:19
Basia:
ICSP
standardowa odpowiedź:
jak już rozwiążesz 100, to przy 101 itd.
a poważnie: jeżeli są funkcje różnych kątów to na ogół (ale nie zawsze) sprawdzą się wzory na
sumę (różnicę) sinusów (cosinusów)
13 lis 18:20
ICSP: co do tego równania:
| | π | | π | | 5π | |
sin3x = cosx − sinx to x = |
| + kπ v x = |
| + kπ v x = |
| + kπ |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
13 lis 18:20
Basia:
13 lis 18:22
ICSP: chyba sobie przypomniałem jak to się robi
13 lis 18:23
Eta:
13 lis 18:25
ICSP: a jednak nie

Padłem na takim :
cos7x − sin5x =
√3(cos5x − sin7x)
13 lis 18:26
;):
| | 1 | |
cos7x − sin5x = √3cos5x − √3sin7x / * |
| |
| | 2 | |
| 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
| cos7x + |
| sin7x = |
| sin5x + |
| cos5x |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dalej chyba wiesz jak.
13 lis 18:34
Basia:
cos7x − sin5x = cos7x − cos(π2−5x) =
−2sin(x + π4)*sin(6x+π4)
cos5x − sin7x = cos5x − cos(π2−7x) =
−2sin(−x − π4)*sin(6x+π4) =
2sin(x+π4)*sin(6x+π4)
sprawdź, bo liczyłam w pamięci i mogłam się pomylić
13 lis 18:37
ICSP: czyli dalej:
| | π | | π | |
sin( |
| + 7x) = sin(5x + |
| ) |
| | 6 | | 3 | |
tylko nie wiem co mi to teraz dało:(
13 lis 18:46
Eta:
Porównaj miary kątów i uwzględnij okresowość
13 lis 18:48
;): Jaka jest okresowosc funkcji sinus? 2π wiec mamy
| | π | | π | |
7x + |
| = 5x + |
| + k * 2π |
| | 6 | | 3 | |
13 lis 18:49
ICSP: czyli :
| π | | π | | π | |
| + 7x = 5x + |
| ⇔ 2x = |
| |
| 6 | | 3 | | 6 | |
13 lis 18:49
Basia:
lub
7x + π6 = π − (5x+π3) + 2kπ
13 lis 18:51
ICSP: pogubiłem się
13 lis 18:53
;): Dziekuje Basiu za uzupelnienie
13 lis 18:53
Basia:
2x = π6+2kπ
lub
12x = π2+2kπ
13 lis 18:54
Basia:
napisz sobie powolutku na kartce, krok po kroku; połapiesz się
13 lis 18:55
ICSP: | | π | | π | | 1 | |
czyli x = |
| + kπ v x = |
| + |
| kπ  |
| | 12 | | 24 | | 6 | |
13 lis 19:02
Basia:
tak wyszło, ale posprawdzaj rachunki (na kartce)
13 lis 19:03
ICSP: czyli gdzieś sie pomyliłem?
13 lis 19:05
;): 
wedlug mnie wszystko dobrze ale niech ktos madrzejszy sie wypowie
13 lis 19:08
Basia:
raczej nie, ale nie jestem pewna czy to ja się nie pomyliłam
13 lis 19:08
Basia:
poprzednia odpowiedź dla jasności powinna brzmieć:
raczej się nie pomyliłeś,................
13 lis 19:10
ICSP: przeliczyłem jeszcze raz i wyszło to samo

Dziękuję bardzo. Odpocznę i chyba zmienię troszkę dział.
13 lis 19:34