Proste równanie- czy dobry wynik?
Ajć: Proste równanie− czy dobry wynik?
Witajcie!
Mam problemik− czy dobrze mi wyszedł ten końcowy x? Proszę, żuccie okiem na te moje bazgroły
x(lnx)2=x2lnx podzielę obustronnie przez xlnx;
−−>(lnx)2=ln2x
lnx=2
czyli x=e2 ?
13 lis 16:24
Ajć: x=e2 ?
13 lis 16:30
Ajć: źle przepisałem: x(lnx)2=x2lnx
czyli po obustronnym podzieleniu przez xlnx:
lnx=2 czyli x=e2?
13 lis 16:31
Jack:
"x(lnx)2=x2lnx " <−−−− to poprawnie zapisz.
13 lis 16:31
Jack:
dzieląc przez xlnx możesz zgubić rozwiązania − upewnij się że ich nie gubisz
13 lis 16:32
Ajć: Hm, nie wiem zabardzo jak to zrobić. Miałem wyliczyć pochodną która dobrze mi wyszła a
następnie przyrównać ją do 0, i tak oto wyszło.

13 lis 16:35
Ajć: ROzumiem!
Dzieląc tak jak to zrobiłem gubię 2 rozwiązania.
Zaraz zapiszę co powinno chyba wyjśc.
13 lis 16:36
Jack:
dobra, więc dzieląc przez xlnx musisz zastrzec że nie dzielić przez 0. Zastanów się kiedy
xlnx=0...
Albo prościej przerzuć wszystko na jedną stronę, a potem wyciągnij wspólny czynnik przed
nawias.
13 lis 16:37
Jack:
oki
13 lis 16:37
Ajć: xln2x=2xlnx
xln2x−2xlnx=0
xlnx(lnx−2)=0
x=0 i x=e2 i x=1
Czy dobrze?
13 lis 16:37
Ajć: hm?
13 lis 16:59
Jack:
dobrze
13 lis 17:00