Rozłóż wielomiany na czynniki
Bianca: Bardzo prosze o pomoc i dziekuje
Rozłóż wielomiany na czynniki;
a)W(x)=x4−16x2
b)W(x)=x3+8x2+16x
c)W(x)=−x3+6x2−7x
Jeśli moge prosic o rozwiazanie krok po kroku?byloby cudownie bo chcialabym sie nauczyc
13 lis 16:04
kachamacha: a)
x2(x2−16)=x2(x−4)(x+4)
b) x(x2+8x+16)=x(x+4)2
c) x(x2+6x−7)=
Δ=36+28=64
√Δ=8
−6+8
x1=
=1, x2=−7
2
czyli =x(x−1)(x+7)
13 lis 16:09
ICSP:kachamacha tam w trzecim był jeszcze minus
13 lis 16:14
kachamacha: łooooooooooooo
przegapiłam
już poprawiam
13 lis 16:15
kachamacha: x(−x2+6x−7)=
Δ=36−28=8
√Δ=2√2
−6+2√2
x1=
=3−√2 x2=3+√2
−2
czyli =−x(x−3+√2)(x−3−√2)
dziekuję ICSP juz chyba ok