całka niezorientowana
gwiazda: ∫(x+y2)dl gdzie K jest obwodem trójkąta o wierzchołkach A=(0,−1) B=(−1, 1) i C=(1,1)
AB fi( −t , 2t−1) fi' (−1, 2) t∊<0,1>
∫(−t, (2t−1)2*√1+4dt .....
BC fi( −1+2t , 1) fi' ( 2, 0)
∫ −1 +t +1*√4 dt ....
CA fi( 1−t, 1−2t) fi' (−1, −2)
∫ 1−t +(1−2t)2*√1+4 dt ...
mógłby tylko ktoś sprawdzić czy dobrze parametr t użyłam ?
13 lis 15:57
gwiazda: Bo właśnie czy ma znaczenie czy wybiorę CA czy AC ?
13 lis 17:23
Trivial:
Nie ma znaczenia jak 'idziemy'.
Parametryzujemy odcinki. Będziemy używać punktów A,B,C jako kolejnych punktów P
0 przy
parametryzacji.
Oznaczenie
s − wektor styczny.
AB = (−1−0, 1−(−1)) = (−1, 2) =
sAB; ||
sAB|| =
√5.
AB: (x,y) =
(−t, 2t−1) t∊[0,1]
BC = (1−(−1), 1−1) = (2, 0) =
sBC; ||
sBC|| =
2.
BC: (x,y) =
(2t−1, 1) t∊[0,1]
CA = (0−1, −1−1) = (−1, −2) =
sCA; ||
sCA|| =
√5.
CA: (x,y) =
(1−t, 1−2t) t∊[0,1]
Uff.
13 lis 17:56
gwiazda: czyli ok
BC= 2
i właśnie dobrze jest czy się pomyliłam ?
13 lis 18:03
13 lis 18:10
gwiazda: Hehe to dobrze zrobiłam a to w książce musi być błąd a ja się tak gnebiłam bo wyszło tak jak
pokazałeś dziękuję Ci ślicznie za okazana mi pomoc i cierpliwość

całki krzywoliniowe
zakończone

tylko zeby zdac.
13 lis 18:18
Trivial: Zdasz bez problemu.
13 lis 18:20
gwiazda: Jeszcze mamy krzywe i ekstrema funkcji wielu zmiennych i ekstrema funkcji i uwiklanej a to
proste , calkach krzywoliniowych parametryzacja tylko wazna . dzięki za wsparcie
13 lis 18:23