oblicz ilość kulek
ktoś: stalowy walec objętość 36π3 przetopiono na kulki o promieniu 3mm . ile takich kulek otrzymano
13 lis 15:46
dero2005:
Vw = 36π
Vk = 43πr3 = 36π mm3
jeżeli przyjmiemy, że objętość walca jest równa 36π mm3 to wyjdzie jedna kulka
jeżeli przyjmiemy, że objętość walca jest równa 36π cm3 to wyjdzie 1000 kulek
jeżeli przyjmiemy, że objętość walca jest równa 36π m3 to wyjdzie 109 kulek, czyli miliard
13 lis 18:05
Aga: Dlaczego przy objętości walca 36πcm3 wychodzi 1000 kulek?! Jeżeli objętość 1 kulki to 36πmm3 to
wg mnie: walec (360πmm3) dzielony na kulki (36πmm3) to = 10kulek?!
13 lis 19:55
x: 1cm3=10mm*10mm*10mm=1000mm3
13 lis 19:58