proszę o pomoc
Kasia: Na półce stoi 5 różnych par butów. Wybieramy losowo 4 buty. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania
a) dokładnie 2 par
b) dokładnie 1 pary
c) wszystkich butów z różniych par
13 lis 15:46
Kasia: czy ktoś wie jak rozwiązać?
13 lis 16:05
Jack:
a) na ile sposobów możesz wybrać 2 pary spośród 5 par? Na ile sposobów możesz wyciągnąć 4 buty
z 10ciu?
13 lis 16:09
Kasia: | | 2 | | 4 | |
czyli w a bedzie |
| ? a w c |
| ? |
| | 5 | | 10 | |
13 lis 16:11
Jack:
na 2/5 sposobu, czyli prawie jeden sposób?

NIe liczysz prawdopodobieństwa (na razie) − o ile
to miałaś na myśli − ale ilość przypadków.
13 lis 16:13
13 lis 16:15
Jack:
ok, po kolei: na ile sposobów możesz wybrać 2 pary spośród 5?
13 lis 16:15
Kasia: 5*4=20?
13 lis 16:21
Jack:
nie, bo kolejność nie jest ważna. Czego użyjesz (kombinacji, wariacji itp)?
13 lis 16:25
Kasia: | |
skoro nie gra roli to kombinacje tak? |
| |
13 lis 16:26
Jack:
dokladnie tak. A teraz na ile sposbów można wybrać 4 buty z 10?
13 lis 16:27
13 lis 16:29
Jack:
Ok, teraz tylko policz klasycznie P(A)
13 lis 16:30
13 lis 16:32
Jack:
b) nie, bo oprócz tej 1ej pary musisz dobrać 2 inne buty które nie będą tworzyły pary.
13 lis 16:34
Kasia: | | 5 | | | |
to jak |
| + | ? bo później z 4 butów wybieram 2? |
| | | | |
13 lis 16:38
Jack:
Ω będzie ta sama, bo tez wybierasz 4 buty z 10. No właśnie: jedną parę bierzesz na 5 sposobów,
a te dwa pozostałe buty które nie tworzą pary?
I sposób:
L
1, P
1, L
2, P
2, L
3, P
3 <−−−−− zostały trzy pary po wylosowaniu jednej pary. Pierwszego
| | 6*4 | |
buta bierzemy dowolnie (na 6 sposobów) a drugiego już na 4 sposoby. Czyli |
| =12 − |
| | 2! | |
mnożenie daje nam ustawienia w których ważna będzie kolejność, więc musimy jeszcze podzielić
przez 2! (żeby kolejność przestała być ważna).
II sposób:
| | | |
Wybieramy dowolne 2 buty z 6, czyli | . Teraz odejmujemy przypadki kiedy wybraliśmy buty z |
| | |
| | | |
tej samej pary − jest 6 takich przypadków, więc | −3=15−3=12.
|
| | |
13 lis 16:51
Jack:
Poprawka:
II sposób:
| | | |
Wybieramy dowolne 2 buty z 6, czyli | . Teraz odejmujemy przypadki kiedy wybraliśmy buty z |
| | |
| | | |
tej samej pary − są 3 takich przypadki (bo mamy trzy pary butów), więc | −3=12. |
| | |
13 lis 16:55