matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proste równanie- czy dobry wynik?
Ajć:
Witajcie! Mam problemik− czy dobrze mi wyszedł ten końcowy x? Proszę, żuccie okiem na te moje bazgroły
x(lnx)
2
=x2lnx podzielę obustronnie przez xlnx; −−>(lnx)
2
=ln
2
x lnx=2 czyli x=e
2
?
13 lis 15:38