...
?: Wykaz ze przekatna szescianu o krawedzi a ma dlugosc a√3
oraz oblicz pole powierzchni calkowitej szecianu o przekatnej dlugosci 10 cm
13 lis 15:29
?: mi wyszlo 200 ale nie wiem czy to jest dobrze
13 lis 15:31
ICSP: dobrze
13 lis 15:33
?: a to pierwsze?
13 lis 15:34
ICSP: dwa razy Pitagoras.
13 lis 15:35
?: wiem ze powinno byc tak d=√a2+a2+a2 ale nie wiem o co chodzi? moze ktos mi to wytlumaczyc?
13 lis 15:35
?: jak dwz razy pitagorasa
13 lis 15:41
ICSP: d = √a2 + a2 + a2 = √3a2 = a√3
Można też liczyć z Pitagorasa.
Pierwszy liczysz przekątna podstawy
Drugim liczysz przekątną sześcianu.
13 lis 15:45
aga262: przekątna sześcianu o długości 10 ma długość
30 lis 22:48
aga262: czy ktoś może rozwiazać?
30 lis 22:48
krystek: | | 10√3 | |
Pc=6a2 a wiesz ,że a√3=10 i wyliczasz a,⇒a= |
| |
| | 3 | |
30 lis 22:56
Eta:
Można też tak: a√3= 10 |2
3a2= 100
Pc=6a2= 2*3a2= 200
30 lis 23:00