Ciągi
asf32: W ciągu arytmetycznym (an) a8 = 3 i a20 = 27.
a) sprawdź, czy ciąg (a8, a11, a20) jest ciągiem geometrycznym.
b)Wyznacz taką wartość n, dla której suma n−początkowych wyrazów ciągu (an) ma wartość
najmniejszą.
13 lis 15:26
Eta:
a
20−a
8= 12r => 12r= 24 to r= 2
a
1= a
8−7r => a
1= −11
a
n= −11+(n−1)*2 = 2n−13
a) to a
11= 22−13 =9
sprawdź jaki to ciąg : 3,9, 27 ?
| | −11+2n −13 | |
b) Sn= |
| *n = (n−12)*n = n2−12n |
| | 2 | |
S
n=n
2−12n −−− f. kwadratowa , ramiona paraboli do góry
osiąga minimum dla odciętej wierzchołka paraboli
13 lis 15:44