Wielomiany
szymek: Wielomian W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d, dla argumentu 0 przyjmuje wartość 9. Liczby (−1) i 3 są
pierwiastkami tego wielomianu, przy czym liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym. Wyznacz a b c
d. Proszę o pomoc




13 lis 15:23
szymek: odświezam
13 lis 19:01
szymek: ...
13 lis 19:28
;):
d = 9
a(x + 1)(x − 3)2 = a(x + 1)(x2 − 6x + 9) = a(x3 − 6x2 + 9x + x2 − 6x + 9) = a(x3 − 5x2 +
3x + 9) =
= ax3 − 5ax2 + 3ax + 9a
d = 9a ⇒ 9 = 9a ⇒ a = 1
W(x) = x3 − 5x2 + 3x + 9
a = 1 b = −5 c = 3 d = 9
13 lis 19:38
szymek: ale skąd już na samym początku wiesz, że d=9?
13 lis 20:02
szymek: aaaa już wiem, co za fail...
13 lis 20:42