Wykaż ze funkcja
zielona: Wykaż ze funkcja h(x) =x2 +250 * x +298 ma jedno miejsce zerowe.
13 lis 15:16
aa: oblicz Δ
13 lis 15:19
zielona: nie wychodzi mi. zatrzymuje sie na punkcie 298 * 4 * x − 4 * 298 co dalej?
13 lis 15:21
aa: Δ=b2−4ac
czyli
Δ=(250)2−4*1*298=2100−2100
13 lis 15:23
aa: a=1 to co przy x2
13 lis 15:24
zielona: w poleceniu jest 250 * x
13 lis 15:25
aa:
13 lis 15:29
aa: b to jest to co stoi przy x
13 lis 15:30
zielona: jako b trzeba podstawic (250 * x)2
13 lis 15:30
zielona: ahhh no tak, źle spojrzałam, dziekuje i przepraszam
13 lis 15:31