oblicz granice ciągu
Tarkus:
| | n√3n+2n | | 3 | |
czy |
| = |
| |
| | n√5n+4n | | 5 | |
13 lis 14:44
Basia:
ale jego granica tak
13 lis 17:25
Tarkus: dzięki a czy mogłabyś rozwiązać te 2 przykłady chodzi o granicę tylko prosiłbym o jakieś
wyjaśnienia :
√2n2−n+5−
√2n2+3=
13 lis 17:41
Basia:
ad.1
podziel licznik i mianownik przez n3
ad.2
pomnóż i podziel przez √2n2−n+5+√2n2+3
a potem w mianowniku zapisz = √n2(2−1n+5n2) +√n2(2+3n2) =
n*[ √2−1n+5n2 + √2+3n2 ]
i podziel licznik i mianownik przez n
13 lis 17:47
Tarkus: w pierwszym granica 0 w drugim w liczniku wychodzi mi 1 ale nie wiem co zrobić z mianownikiem
po podzieleniu przez n
13 lis 17:57
Tarkus: w mianowniku
√2 +
√2+∞ = +
∞ ?
13 lis 18:01
Basia:
ad.1 dobrze
ad.2
w liczniku będzie
2n
2−n+5 − (2n
2+3) = −n+2
czyli dostaniesz
| −n+2 | |
| |
| n*[ √2−1n+5n2+√2+3n2 ] | |
a po podzieleniu licznika i mianownika przez n
13 lis 18:02
13 lis 18:03
Tarkus: nie rozumiem dlaczego w mianowniku jest 2√2
13 lis 18:17
Tarkus: ok już wiem
13 lis 18:24
Tarkus:
mam jeszcze parę przykładów:
n√2+sin(n)
√n(
√n+2−
√n)
13 lis 18:30
Basia:
ad.1
= (1+
10n)
n → e
10
ad.2
z tw. o trzech ciągach
1 ≤ 2+sin(n) ≤ 3 (bo −1 ≤ sin(n) ≤1)
ad.3
pomnożyć i podzielić przez
√n+2+
√n
ad.4
((1−
5n+2)
n+12)
2 =
[ (1−
5n+2)
n*(1−
5n+2)
1/2 ]
2 =
[ (1−
5n+2)
n+2−2*(1−
5n+2)
1/2 ]
2 =
[ (1−
5n+2)
n+2*(1−
5n+2)
−2*(1−
5n+2)
1/2 ]
2 →
[e
−5*1*1]
2 = e
−10
13 lis 18:49
Tarkus: dzięki wielkie
13 lis 18:57
13 lis 19:01
Basia:
tak
13 lis 19:02
Tarkus: | | √n(n+2−n) | | √n(n+2−n) | |
co do ad.3 |
| = |
| = |
| | √n+2+√n | | √n( √n+2√n +1) | |
| 2 | |
| =0 czy to tak ma wyglądać? |
| +∞ | |
13 lis 20:22
Basia:
dobrze, ale nie do końca
13 lis 22:05
Tarkus: czyli co jest granicą w ad.2 bo jakoś nie bardzo rozumiem
13 lis 22:24
Basia:
1 ≤ 2+sin(n) ≤ 3
n√1 ≤ n√2+sin(n) ≤ n√3
limn→∞n√1 ≤ limn→∞n√2+sin(n) ≤ limn→∞n√3
no to jaka ?
13 lis 22:32
Tarkus: mogłabyś pomóc przy tych dwóch :
| | 1+2+3+ ... +n | | n | |
an= |
| − |
| = |
| | n+2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + .... + |
| |
| | n2+1 | | nn2+2 | | n2+n | |
13 lis 22:35
Tarkus: czyli 1 dzięki
13 lis 22:37
Basia:
ad.1
potem do wspólnego mianownika i wyjdzie
ad.2
z tw. o trzech ciągach
dla k =1,2,....,n
n
2 ≤ n
2+k ≤ n
2+n
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑k=1,...n |
| ≥ ∑k=1,...n |
| ≥ ∑k=1,...n |
| |
| | n2 | | n2+k | | n2+n | |
| n | | 1 | | n | |
| ≥ ∑k=1,...n |
| ≥ |
| |
| n2 | | n2+k | | n2+n | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ ∑k=1,...n |
| ≥ |
| |
| n | | n2+k | | n+1 | |
wyciągnij wnioski
13 lis 22:43
Tarkus: | | n | | ∞ | |
czyli w ad1 |
| = |
| = +∞ tak? |
| | 4+4n | | 4 | |
21 lis 11:38
21 lis 11:44