funkcja
CEZARY: Napisz równanie prostej Równoległej do prostej przechodzącej przez punkty A i B oraz
przechodzącej przez punkt C,jeżeli:
A=(−1,2) B=(2,1) C(3,2)
Proszę o pomoc bo nie wiem jak to zrobić a mam kilkanaście takich przykładów wiec proszę o
naprowadzenie
13 lis 14:23
CEZARY: pomoże ktoś? : (
13 lis 17:05
Tadeusz:
−napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B (znajdź wzór lub rozwiąż układ
równań)
−znajdziesz współczynnik kierunkowy
−a teraz równanie prostej o identycznym współczynniku i przechodzącej przez punkt C
13 lis 18:03
ss: x+3y=5
y=−(1/3)x+5/3
y=−(1/3)x+b
podstawiam (3,2)
2=−(1/3)3+b
b=3
y=−(1/3)x+3
13 lis 18:06
dero2005:
rób to wg schematu (wzorów)
| | yB−yA | |
aAB = |
| → współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty AB
|
| | xB−xA | |
y
C = a
AB(x−x
C)+y
C → równanie prostej równoległej przechodzącej przez punkt C
| | 1 | | 1 | |
yc = − |
| (x − 3) + 2 = − |
| x + 3 |
| | 3 | | 3 | |
13 lis 18:16