Bardzo prosze o pomoc gdyż potrzebuje to
Uczen: 1. Sprawdz czy istnieje kąt alfa taki że cos α=2/3 a ctg α=4. Uzasadnij
| | cos300' * ctg 315' | |
2. Oblicz wartośc wyrażenia; |
| ; |
| | sin(−405') * tg240' | |
| sin 330' * tg135" | |
| |
| cos(−405') * ctg 210' | |
3. Oblicz wartośc pozostałych funkcji trygonometrycznych. a) cosα= −21/29 i α∊(π;3/2π)
b) sinα=8/17 i α∊(π/2;π)
Prosze o pomoc
13 lis 14:08
Jolanta: bez wzorów ani rusz znajdz wzory redukcyjne i sie naucz ,inaczej sie nie da
napiszę kawałeczek ale po kolei bo w ułamku żle mi sie pisze
cos300
0=cos(360
0−60
0)=cos60
0 albo cos360
)=cos(270
0+30
0)=sin30
0
ctg315
0=ctg(360
0−45
0)=−ctg45
0 ctg315
0=ctg(270
0+45
0)=−tg45
0
sin(−405
0)=−sin405
0=−sin(360
0+45
0)=−sin45
0
tg240
0=tg(180
0+60
0)=tg60
0
podstaw wartości i wylicz
cos60
0=1/2
−ctg45
0=−1
tg60
0=
√3
13 lis 19:16
Jolanta: sin
2α+cos
2α=1 cos α=2/3
sin
2α=1−cos
2α
sin
2α=1−4/9
| | cosα | | 2/3 | | 2 | | 2√5 | |
ctα= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | sinα | | √5/3 | | √5 | | 5 | |
nie istnieje taki kąt,z re cos α=2/3 i ctg α=4
13 lis 19:26