Rozwiąż równanie: (x+1)^2-4=0 POMOCY!
gucio: Rozwiąż równanie:
(x+1)2−4=0
(2x+1)2−4x−1=x+3(x−2)2
13 lis 13:55
konrad: wzory skróconego mnożenia stosujesz, potem wszystko porządkujesz no i zależy co Ci tam wyjdzie,
będziesz musiał może policzyć deltę.
13 lis 13:56
konrad: w pierwszym to nawet na pewno
13 lis 13:57
len: x2+2x+1−4=0
x2+2x−3=0
liczysz delte i cała reszte
13 lis 13:58
Eta:
Bardzo prosty sposób:
1/ (x+1)2=4 <=> x+1=2 v x+1= −2
x=.... v x=.....
13 lis 14:00
Bogdan:
W pierwszym bez Δ, z zastosowaniem wzoru skróconego mnożenia: a2 − b2
(x + 1)2 − 4 = 0 ⇒ (x + 1 − 2)(x + 1+2) = 0
x − 1 = 0 ⇒ x = ...
lub
x + 3 = 0 ⇒ x = ...
13 lis 14:00