wyznaczniki i ich zastosowania
student: Stosując wzory Cramer'a rozwiąż następujący układ równań nad ciałem Z
7:
| ⎧ | 2x+3y+3z=0 | |
| ⎨ | 5x+y+z=2 |
|
| ⎩ | 3x+4y+4z=4 | |
Wychodzi mi, że wyznacznik A jest równy zero, a wtedy nie zgadzają się równania..
Proszę o pomoc.
13 lis 13:35
b.: z tego wniosek, że nie da się zastosować wzorów Cramera. Widać to zresztą po dodaniu 1. i 2.
równania...
13 lis 13:39
student: a istnieje sposób na rozwiązanie tego układu równań w inny sposób? czy po prostu układ nie ma
rozwiązań
13 lis 13:52
student: Czy ktoś wie może jak to zrobić?
13 lis 16:06