wielomiany
Kamilek: wielomiany

dana jest funkcja f(x)=
1x +1. Rozwiązać nierówność f(x)>f(2−x).
13 lis 13:33
Kamilek: czy jest ktoś w stanie napisać mi, czy poprawnie mi wyszło : x<1 ?
13 lis 13:38
konrad: powinno wyjść (0,1)u(2,∞)
13 lis 13:44
Bogdan:
Nie, to nie jest poprawny wynik
13 lis 13:46
Kamilek: kurcze.. Konrad możesz mi napisac jak Ci to ywszło? bynajmniej początek mi pokazac..
13 lis 13:49
konrad: Ja tego nie liczyłem, tylko sprawdziłem wynik na Wolframie

Ale to było tak:
D=R\{−2,0}
x(2−x)
2−x
2(2−x)>0
no i licz dalej
13 lis 13:54
Kamilek: wolframie

dzieki za pomoc,dalej sobie poradzę
13 lis 13:57
Kamilek: ale początek się zgadza to już coś
13 lis 13:58
Kamilek: tylko wyniki mi sie nien zgadza z twoim... wyszło, −2 zamiast 2..
13 lis 14:01
konrad: po wymnożeniu wszystkiego powinno Ci wyjść
x2−3x+2>0
13 lis 14:26
aa: to jest żle
13 lis 14:28
Kamilek: już się pogubiłem,to dobrze czy xle?
13 lis 14:30
Kamilek: też mi sie wydaje, że to może być źle...
13 lis 14:31
konrad: A co jest źle?
13 lis 14:34
aa: x(2−x)2−x2(2−x)>0 wymnóż to
13 lis 14:35
aa: x(2−x)2−x2(2−x)>0
i oblicz pierwiastki
13 lis 14:36
konrad: przecież to samo napisałem...
13 lis 14:36
Kamilek: x3−5x2+4x ?
13 lis 14:37
aa: 2x3−6x2+4x>0
13 lis 14:39
aa: to samo napisał kolega ale źle wymnożył
potem dla ułatwienia wyciągasz przed nawias 2x i wyznaczasz pierwiastki
13 lis 14:40
konrad: dobra, już widzę swój błąd
13 lis 14:40
Kamilek: aa aracja!
13 lis 14:41
Kamilek: dzięki !
13 lis 14:41
aa: x1=0 x2=1 x3=2
13 lis 14:42
Kamilek: tak
13 lis 14:44
Kamilek: i wynik będzie (0,1)u(2,∞) czy (−∞,0)∪(1,2) ?
13 lis 14:46
hej: ten pierwszy
13 lis 14:49
konrad:

pierwszy, bo wykres wygląda (w wielkim przybliżeniu) tak, a rozwiązanie jest nad osią x
13 lis 14:51
aa: konrad i znów błąd
13 lis 14:53
Kamilek: tak tak rozumiem,dzięki wielke za poświęcenie mi trochę czasu,pozdrawiam!
13 lis 14:53
Kamilek: dlaczego? to jednak drugi mój wynik bedzie?
13 lis 14:54
aa: źle narysowany wykres
2x3−6x2+4x>0 ten wielomian zaczyna się od liczby dodatniej
13 lis 14:54
Kamilek: noooo tak myślałem

i od góry się rysuje,prawda?
13 lis 14:55
aa: tak
13 lis 14:56
Kamilek: spoko to tyle,dzieki i narazie
13 lis 14:57
13 lis 14:58