WIELOMIANY !!
XXXXXXX: Wielomian W dany jest wzorem W(x)=x3+ax2−4x+b.
a) Wyznacz a, b oraz c tak, aby wielomian. W był równy wielomianowi P, gdy
P(x)=x3+(2a+3)x2+(a+b+c)x−1.
b)Dla a=3 i b=0 zapisz wielomian W w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
zróbcie mi to, zwłaszcza chodzi mi o B) , bo A) mam

!
13 lis 13:31
megg: W(x)=x
3+3x
2−4x
W(x)−x(x
2+3x+4)
Δ=9−4*(−4)*1
Δ=17
√Δ=
√17
| | −3−√17 | | −3+√17 | |
W(x)=x(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
jakoś tak mi wyszło
13 lis 13:41
kylo1303: W(x)=x3+3x2−4x=x3−x2+4x2−4x=x2(x−1)+4x(x−1)=(x−1)(x2+4x)=x(x−1)(x+4)
13 lis 13:41
megg: w drugiej linijce jest W(x)=... jakby co
13 lis 13:41
kylo1303: W(x)−x(x2+3x+4) przy "4" jest "−" . Delta wyjdzie inaczej.
13 lis 13:42
megg: no liczyłam dla minusa
13 lis 13:43
kylo1303: no tak, tylko ze wyszlo ci 9−(−8),a z tego co mi wiadomo to 4*4*1=16
13 lis 13:54
megg: tak racja

mój błąd
13 lis 14:28
oliwia:

W(x)=x3−6x2+12x−7;1
10 kwi 21:01