wartość bezwględna
Kuba: |2−3√3| + |3−2√3|
Poprosiłbym o wytłumaczenie jak to sie robi wiem ze szuka sie cos które jest dodatnie a które
ujemne wyrazenie ale co dalej nie wiem.
13 lis 13:12
konrad: jak to co jest w module jest <0 to opuszczasz moduł i zmieniasz znaki, jak dodatnie tylko
opuszczasz moduł
13 lis 13:16
Eta:
1/
2< 3√3 −−− czyli pod pierwszym modułem jest liczba ujemna
opuszczając moduł zmieniamy znaki wyrazenia pod modułem
|2−3√3|= −2+3√3
2/ 3 >2√3 −−−−− czyli pod modułem jest liczba dodatnia
opuszczasz moduł bez zmiany znaków
|3−2√3|= 3−2√3
ostatecznie:
−2+3√3 +3−2√3= ........... dokończ
13 lis 13:17
Kuba: No okey zaraz to ogarne dzięki za wysiłek
13 lis 13:20
Aga: I2−3√3I=−(2−3√3)=3√3−2.
Jak to się robi?
Otóż musisz wiedzieć , czy pod wartością bezwzględną jest liczba dodatnia, czy ujemna.
Możesz obliczyć np. kalkulatorem. Tu wychodzi ujemna,
Jak ujemna to na początku piszesz minus , a zamiast wartości bezwzględnej zwykły nawias,
13 lis 13:20
Kuba: A jak jest dodatnia to sie nic nie zmienia i pisze to samo w nawiasie co w wartosci
bezwglednej?
13 lis 13:31
Kuba: Dobra juz wszytsko czaje. Dziękuje


<Jesteście wielcy>
13 lis 13:42
Eta:
Tak trzymaj
13 lis 13:43
Kuba: Jakoś trzeba trzymac chociaz nie jest łatwo ale damy rade.
13 lis 13:46