całka
kaba: oblicz długość wykresu krzywej f na podanym przedziale
b) f(x)=23(x2+1)3/2 [1,4]
proszę o pomoc
13 lis 12:09
Bogdan:
Długość L krzywej y = f(x) w przedziale <a, b> obliczamy z zależności:
L = ∫
ab √ 1 + (y')2 dx
| | 2 | | 2 | | 3 | |
y = |
| (x2 + 1)3/2, y' = |
| * |
| (x2 + 1)1/2*2x = 2x√x2 + 1 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
1 + (y')
2 = 1 + 4x
2(x
2 + 1) = 1 + 4x
4 + 4x
2 = (x
2 + 1)
2
√ 1 + (y')2 =
√ (x2 + 1)2 = |x
2 + 1| = x
2 + 1
| | 1 | |
L = ∫14 (x2 + 1) = [ |
| x3 + x]14 = ... |
| | 3 | |
13 lis 12:56
kaba: o dziękuję, użyłeś wzoru skróconego mnożenia . jeszcze raz dziękuję
13 lis 13:04
Bogdan:
13 lis 13:06
kaba: czy wynik to 24
13 lis 13:21
kaba: chyba w nawiasie przy wzorze skróconego mnożenia zapomniałeś napisać 2x2 zamiast x2
13 lis 13:26
kaba: t o wynik jest 45
13 lis 13:35