matematykaszkolna.pl
zadanie Paula: napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1,−2) b=(1,−3) rozwiazując układ równań wyszło mi tak
−2=a+b  
3=−a−b
wychodzi mi że zeruje się a i b (nie wiem co z tym dalej zrobić)
13 lis 12:00
Bogdan: rysunek jeśli xA = xB = k, to prosta jest prostopadła do osi x i ma równanie: x = k. W tym przypadku x = 1 jest szukanym równaniem.
13 lis 12:03
Paula: ale czy to można wyliczyć z układu równań?
13 lis 12:46
ana: A=(−4,1) B=(8,7) Zad. Napisz równanie prostej przechodzącej prze podane punkty wyżej.
5 mar 22:31
Dobra kawa:
 y2−y1 7−1 6 1 
a=

=

=

=

x2−x1 8+4 12 2 
y=a(x−x0)+y0 gdzie x0 i y0 to wspolrzedne punku przez ktory przechodzi prosta wezmy np wsporzedne punktu A
 1 
y=

(x+4)+1
 2 
 1 
y=

x+3
 2 
=========== rownie dobrze moglem wstawic wspolrzedne punktu B i powinno wyjsc takie samo rownanie
5 mar 22:44
PW: Paula, z układu równań nie "wychodzi, że zeruje się a i b", lecz "nie ma takich a i b". Układ
 −2=a+b 
−3=a+b
jest sprzeczny − nie ma rozwiązań. Wniosek: przypuszczenie, że prosta ma równanie y=ax+b było fałszywe. Właśnie po to, by nie dochodzić "ciężkim trudem" do takich oczywistości, warto zrobić to co Bogdan − sprawdzić, czy nie są jednakowe pierwsze lub drugie współrzędne podanych punktów.
5 mar 23:30
Krzysiek60: PW to zadanie ma 7 lat wiec pewnie Paula juz nie spojrzy emotka
5 mar 23:32
PW: O, licho, już tych drobnych literek nie widzę, nie sprawdzałem daty. ana była dowcipna dopisując się do starego zadania.
6 mar 00:09