zadanie
Paula: napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1,−2) b=(1,−3)
rozwiazując układ równań wyszło mi tak
wychodzi mi że zeruje się a i b (nie wiem co z tym dalej zrobić)
13 lis 12:00
Bogdan:

jeśli x
A = x
B = k, to prosta jest prostopadła do osi x i ma równanie: x = k.
W tym przypadku x = 1 jest szukanym równaniem.
13 lis 12:03
Paula: ale czy to można wyliczyć z układu równań?
13 lis 12:46
ana: A=(−4,1) B=(8,7)
Zad. Napisz równanie prostej przechodzącej prze podane punkty wyżej.
5 mar 22:31
Dobra kawa: | | y2−y1 | | 7−1 | | 6 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2−x1 | | 8+4 | | 12 | | 2 | |
y=a(x−x
0)+y
0 gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punku przez ktory przechodzi prosta
wezmy np wsporzedne punktu A
===========
rownie dobrze moglem wstawic wspolrzedne punktu B i powinno wyjsc takie samo rownanie
5 mar 22:44
PW: Paula, z układu równań nie "wychodzi, że zeruje się a i b", lecz "nie ma takich a i b".
Układ
jest sprzeczny − nie ma rozwiązań. Wniosek: przypuszczenie, że prosta ma równanie
y=ax+b
było fałszywe.
Właśnie po to, by nie dochodzić "ciężkim trudem" do takich oczywistości, warto zrobić to co
Bogdan − sprawdzić, czy nie są jednakowe pierwsze lub drugie współrzędne podanych
punktów.
5 mar 23:30
Krzysiek60: PW to zadanie ma 7 lat wiec pewnie Paula juz nie spojrzy
5 mar 23:32
PW: O, licho, już tych drobnych literek nie widzę, nie sprawdzałem daty. ana była dowcipna
dopisując się do starego zadania.
6 mar 00:09