funkcja wykładnicza
kkkk111: rozwiąz równanie 5x−2 * 32x+3 = 52x * 33x+5
13 lis 11:56
kkkk111: prosze o pomoc
13 lis 12:07
meer: chwila, spróbuję najpierw u siebie na kartce
13 lis 12:11
ICSP: x = −2 ale poczekajmy jeszcze na kolegę
13 lis 12:15
meer: masz gdzieś podane rozwiązanie? bo wyszło mi, że x wynosi −2
13 lis 12:16
meer: ICSP to rozpisuj to wszystko
13 lis 12:16
kkkk111: tak x = −2
13 lis 12:16
kkkk111: jesli mozecie to rozpiszcie mi
13 lis 12:17
meer: mam nadzieję, że ISCP jest tak dobry/a, że rozpisze ^
na razie upajam się dumą z siebie, że mi wyszło jakieś zadanie ; D
13 lis 12:20
kkkk111: to moze Ty mi rozpiszesz? ;>
13 lis 12:21
ICSP: 5
x−2 * 3
2x+3 = 5
2x * 3
3x+5
| 5x−2 | | 32x+3 | |
| * |
| = 1 ⇔ 5x−2−2x * 32x+3 − 3x − 5 = 1 ⇔ |
| 52x | | 33x+5 | |
5
−x−2*3
−x−2 = 1 ⇔ 15
−x−2 = 15
0 ⇔ −x−2 = 0 ⇔ x = −2
13 lis 12:21
ICSP: no i oczywiście małe dopowiedzenie że : 52x * 33x +5 ≠ 0 dlatego możemy przez to
podzielić.
13 lis 12:22
kkkk111: dziękuje Ci bardzo
13 lis 12:23
meer: ICSP jesteś tu jeszcze?
13 lis 12:29