wzajemne położenie okręgu i prostej.
erni: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2=25. Wyznaczyć równanie stycznej do tego okręgu w punkcie
A=(−3;4)
13 lis 11:33
erni: ktoś pomoże?
13 lis 11:49
Bogdan:
Sprawdzamy, czy punkt A = (−3, 4) należy do okręgu: (−3)2 + 42 = 25, stwierdzamy, że tak
jest. Możemy więc skorzystać z zależności: (xA − x0)(x − x0) + (yA − y0)(y − y0) = r2,
gdzie A = (xA, yA) − punkt należący do okręgu, S = (x0, y0) − środek okręgu.
W tym przypadku S = (0, 0), A = (−3, 4)
13 lis 11:50
Aga: Punkt A należy do okręgu.
Środek okręgu S(0,0)
Piszesz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty S i A dowolnym sposobem.
Potem równanie prostej prostopadłej do otrzymanej przechodzącej przez A.
13 lis 11:53
erni: Aga, zrobiłem to zadanie tym sposobem bo odczytałem z rysunku, że ta styczna jest prostopadła
do prostej przechodzącej przez punkty AS, ale nauczyciel prosił, aby to zadanie rozwiązać przy
pomocy wzoru na odległość punktu od prostej. Nie mam pojęcia jak to zrobić wykorzystując go...
13 lis 12:01
Bogdan:
Odległość d punktu P = (x
P, y
P) od prostej Ax + By + C = 0 (postać ogólna prostej)
| | |A*xP + B*yP + C| | |
wyraża się wzorem: d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
13 lis 12:09