algebra
xxx: jaki warunek muszą spełniać macierze A i B aby zachodziły równośći
a)A2+B2=(A−B)(A+B)
b) (A+B)2=A2+2AB+B2
13 lis 11:33
b.: a) przypuszczam, że jest źle przepisane
b) wymnóż po prostu lewą stronę i porównaj (skróć co się da po lewej i po prawej)
13 lis 11:36
xxx: wydaje mi sie że A i B to muszą byc macierze kwadratowe zarówno w przypadku a jak i b.
13 lis 11:36
b.: no jasne, bo inaczej się nie da policzyć A2 ani B2, ale to nie wystarczy
13 lis 11:39
xxx: czemu nie wystarczy? no i jeszcze wiadome ze A≠B.
13 lis 11:43
b.: to wymnóż lewą stronę b) i napisz, co Ci wyszło
13 lis 11:44
xxx: rzeczywiści jak sobie wziołem jakies przykladowe macierze i wyliczyłem lewa strone b i prawa to
wyszły inne wyniki. no wiec nie wiem co jeszcze musi byc spełnione
13 lis 11:54
b.: wymnóż lewą stronę b) nie podstawiając nic konkretnego pod A i B, tylko po prostu korzystając z
własności działań na macierzach (rozdzielność mnożenia względem dodawania, przemienność
dodawania)
13 lis 11:56
xxx: chyba po lewej wyjdzie że A2 + AB +BA + B2 a AB≠BA dla macierzy wiec to nie równa sie prawej.
czyli z tego wynika ze AB=BA to znaczy ze A musiałoby sie równać B.
13 lis 12:15