Dany jest okrąg o równaniu
Luka: Dany jest okrąg o równaniu.x2+y2+6x−4y=12. Wyznacz równanie stycznych do okręgu prostopadłych
do prostej l: y=1/3x−5
13 lis 11:14
Aga: 10
Znajdujesz środek i promień okręgu,
20 Wykorzystujesz fakt, że prosta jest styczna do okręgu jeśli ma z nim jeden punkt wspólny .
−i
odległość środka od tej prostej = r.
W tym zadaniu musisz uwzględnić , że styczna ma być prostopadła do danej prostej, czyli jej
współczynnik kierunkowy wynosi a=−3
13 lis 11:37
Aga: S=(−3,2)
r=
√(−3)2+22+12=
Szukana prosta y=3x+b
W postaci ogólnej : : 3x−y+b=0
Wzór na odległość punktu S(x
0;y
0)=(−3;2) od prostej l
| | IAx0+By0+CI | |
d(S,l)= |
| |
| | √A2+B2 | |
C=b
Otrzymasz równanie z wartością bezwzględną o niewiadomej b.
13 lis 11:49
Luka: thx

zrobilem jakos
13 lis 12:01
Luka: thx

zrobilem jakos
13 lis 12:01
Luka: obliczyłem, że S = (−3,2) r = 5
a także mam prostą || do prostej k przechodzącej przez punkt S, a jest nią y = 1/3x + 3
mam również prostopadłą do prostej k, jest nią y = −3x +b
x2 + (b−3x)2 + 6x − 4(b−3x) − 12 = 0
x2 + b2 − 6b * x + 9x2 + 6x − 4b + 12x − 12 = 0
10x2 + x(18 − 6b) + b2 − 4b − 12 = 0
Δ = (18−6b)2 − 40(b2 − 4b − 12) = 324 − 216b + 36b2 − 40b2 + 160b + 480 =
−4b2 − 56b + 804 = 0 /:(−4)
b2 + 14b − 201 = 0
Δb = 1000
√Δb = 10√10 i obliczylem b1 i b2
dobrze bedzie ?
13 lis 12:05
Luka: obliczyłem, że S = (−3,2) r = 5
a także mam prostą || do prostej k przechodzącej przez punkt S, a jest nią y = 1/3x + 3
mam również prostopadłą do prostej k, jest nią y = −3x +b
x2 + (b−3x)2 + 6x − 4(b−3x) − 12 = 0
x2 + b2 − 6bx + 9x2 + 6x − 4b + 12x − 12 = 0
10x2 + x(18 − 6b) + b2 − 4b − 12 = 0
Δ = (18−6b)2 − 40(b2 − 4b − 12) = 324 − 216b + 36b2 − 40b2 + 160b + 480 =
−4b2 − 56b + 804 = 0 /:(−4)
b2 + 14b − 201 = 0
Δb = 1000
√Δb = 10√10 i obliczylem b1 i b2
dobrze bedzie ?
13 lis 12:07
Luka: obliczyłem, że S = (−3,2) r = 5
a także mam prostą || do prostej k przechodzącej przez punkt S, a jest nią y = 1/3x + 3
mam również prostopadłą do prostej k, jest nią y = −3x +b
x2 + (b−3x)2 + 6x − 4(b−3x) − 12 = 0
x2 + b2 − 6bx + 9x2 + 6x − 4b + 12x − 12 = 0
10x2 + x(18 − 6b) + b2 − 4b − 12 = 0
Δ = (18−6b)2 − 40(b2 − 4b − 12) = 324 − 216b + 36b2 − 40b2 + 160b + 480 =
−4b2 − 56b + 804 = 0 /:(−4)
b2 + 14b − 201 = 0
Δb = 1000
√Δb = 10√10 i obliczylem b1 i b2
dobrze bedzie ?
13 lis 12:07