kąt między wskazówkami zegara
Kagawa: Proszę o jakiś dobry sposób na obliczanie kąta między wskazówkami zegara o jakiejś godzinie.
Proszę o przykłady żeby zrozumieć. np godz. 12.35 ; 2:10
13 lis 11:12
b.: | | 2π | | π | | 1 | |
wskazówka godzinowa obraca się z prędkością kątową |
| = |
| [ |
| ] |
| | 12 | | 6 | | h | |
| | 1 | |
a minutowa z prędkością kątową 2π [ |
| ] |
| | h | |
| | 35 | | 7 | |
o 12:00 wskazówki się pokrywają, po 35' = |
| h = |
| h przesuną się o kąty |
| | 60 | | 12 | |
miara kąta między wskazówkami to (wartość bezwzględna) różnicy między pow. liczbami
13 lis 11:17
kagawa: a istnieje inna możliwość rozwiązywania tego typu zadania, ponieważ jest ono z działu
trygonometrii...
13 lis 11:27
b.: to jest prosta metoda, innej nie widzę; może jeszcze ktoś inny się wypowie
13 lis 11:43
kagawa: a mógłbyś mi obliczyć te końcówkę z tą wartością bezwzględną co zaczołeś...
13 lis 11:54
b.: ja zacząłem, a Ty dokończ, wiele już nie zostało
13 lis 11:55
kagawa: no ale właśnie tego nie umiem

bardzo prosze o dokończenie i podanie miary kąta może wtedy mi
się rozjaśni. będe wdzięczny bo mam to mieć na sprawdzianie
13 lis 11:59
b.: ,,miara kąta między wskazówkami to (wartość bezwzględna) różnicy między pow. liczbami''
napisz różnicę wypisanych dwóch liczb, a potem weź ich wartość bezwzględną. Zacznij od różnicy.
13 lis 12:04
kagawa: o to ci chodzi
13 lis 12:07
b.: tak, daj teraz do wspólnego mianownika i odejmij
13 lis 12:11
Aga: Kąt środkowy ma 360
0
| | 3600 | |
W ciągu godziny np od godziny 12 do 13 wskazówka godzinowa przesunie się o |
| =300 |
| | 12 | |
bo cała tarcza zegarowa godzinami jest podzielona na 12 równych części.W ciągu minuty o 0,5
0.
Wskazówka minutowa w ciągu godziny wykona obrót o 360
0, a w ciągu minuty o 6
0
13 lis 12:11
kagawa: | 7π | | 84π | | 77π | |
| − |
| = − |
|
|
| 72 | | 72 | | 72 | |
o to ci chodziło
13 lis 12:16
b.: tak, i teraz wartość bezwzględną jeszcze weź i już koniec
czasami warto jeszcze odjąć wielokrotność 2π (kąta pełnego), ale tutaj nie ma potrzeby
uwaga: Aga napisała w zasadzie to samo co ja na początku, ale używając stopni a nie radianów
13 lis 12:18
kagawa: | | 77π | |
jak wezme ten wynik w wartość bezwzględną to będzie |
| tak  no i to jest ten kąt  |
| | 72 | |
13 lis 12:27
Aga: O godzinie 2 kąt między wskazówkami wynosi 600, W ciągu 10 minut mała wskazówka przesunie się
o 50, a duża o 600.
Kąt wynosi 50
Dalej wg wskazówek podanych przez b.:350
13 lis 12:32
b.: tak to jest ten kąt
13 lis 12:33
kagawa: ale ten wynik trzeba podać w stopniach a nie jakimś π

dalej nic z tego nie będzie

a to co
mówi aga rozumie ale jak sie liczy ten kąt o różnych godzinach jest jakaś zasada co przez co
13 lis 12:38
b.: ok, skoro nie chcesz w radianach, to jest wzór π=180o, zamień π w Twoim wyniku na 180o i już.
oczywiście w takiej sytuacji lepiej było liczyć od razu w stopniach
13 lis 12:39
Aga: Liczyłam do 2:10 ,
Teraz 12:35
O godzinie 12 kąt między wskazówkami wynosi 00.W ciągu 35 minut duża wskazówka przesunie się o
2100, a mała o 17,50.
Kąt między wskazówkami 0 godz12:35 wynosi192,50.
Sprawdźcie moją odpowiedź.
13 lis 12:43
kagawa: | | 77π | |
Czyli |
| to będzie 192.5 stopni jak podstawie 180 za π
|
| | 72 | |
i to jest poprawne
13 lis 12:44
b.: tak
13 lis 12:45
Aga: @b .: Otrzymaliśmy różne wyniki . Twoich nie sprawdzałam, tylko końcowy wynik przeliczyłam na
stopnie.
13 lis 12:48
kagawa: i nawet jak bym różnymi innymi metodami robił godz. 12.35 to wyjdzie 192.5 stopnia

czy ta metoda działa we wszystkich przypadkach(różne godziny)
13 lis 12:48
b.: chyba wyszło 192,5o w obu przypadkach?
13 lis 12:49
kagawa: Aga mi też wyszło że o godz 12.35 jest 192.5 stopni więc chyba dobrą metode mi kolega poradził
13 lis 12:50
b.: tak, to jest ogólna metoda. Wygodniej chyba robić tak jak Aga, tj. zobaczyć najpierw, jaki jest
kąt między wskazówkami o pełnej godzinie, ale można i tak jak ja proponowałem (tylko potem
dobrze sprowadzić kąt do przedziału od 0 do 360o)
13 lis 12:50
kagawa: dzięki że mi pomogliście
13 lis 12:50
Aga: Po przeliczeniu radianów na stopnie wynik jest identyczny,
13 lis 12:51
kagawa: podasz mi jeszcze jak ci wyszła godzina 2.10 bo chce zobaczyć czy mam dobrze
13 lis 12:53
b.: podaj Ty, sprawdzimy
13 lis 12:54
kagawa: mi wyszło 55 stopni
13 lis 12:56
b.: coś niedobrze, ten kąt (jak możesz sobie zobaczyć na zegarze

) jest bliski 0
13 lis 12:59
Aga: 2:10 mnie kąt wyszedł 50 i cząstkowe obliczenia i zapisałam o godz 12:35.
13 lis 13:04
kagawa: no ale liczyłem tak samo jak dla 12.35 z tym π
13 lis 13:07
kagawa: odjołem później wartość bezwzględna i za π podstawiłem 180 stopni
13 lis 13:07
Aga: Nie czytałam metody b.:
13 lis 13:14
kagawa: za raz mnie coś trafi... jeswt jakiś sposób który działa we wszystkich przypadkach

?
13 lis 13:16
kagawa: np jak sie liczy to 12:35 to jest to samo co 00:35 albo 14:10 to jest to samo co 2:10
13 lis 13:17
b.: to działa we wszystkich przypadkach, pewnie się pomyliłeś w rachunkach. napisz jak robiłeś, to
znajdziemy błąd
13 lis 13:32
b.: przypuszczam, że nie wziąłeś pod uwagę tego, że od 12 minęło 130 minut, a nie 10
13 lis 13:36
kagawa: godzina 2:10
| 1π | | 2π | |
| − |
| = tak jak wcześniej wspólny mianownik w. bezwzględna i przy wyniku za π |
| 36 | | 6 | |
podstawiłem 180 stopni
13 lis 13:38
kagawa: chyba zły ułamek podstawiłem przy tej 2.10 że nie wyszło...
13 lis 13:39
kagawa: powinno wyjść 5 stopni a mi wyszło 55 stopni
13 lis 13:40
b.: bo podstawiłeś 10 minut (1/6 masz), a powinieneś podstawić 130 minut (13/6 godziny)
13 lis 14:35
kagawa: a wytłumaczysz skąd się wzieło 130 minut czyli 13/6 godziny?
13 lis 14:52
Jaś: Przeczytaj jeszcze raz post b.13 lis 11:17. Wskazówki są w ciągłym ruchu, dla tej metody
za punkt startowy przyjęto 12oo lub 0oo. Wszystkie kąty liczy się od tego momentu. O
1410 wskazówki pokonały drogę przez 2 godziny 10min=130min
13 lis 15:15
kagawa: Już to czaje
13 lis 22:23