log
kate: pomoze ktos rozwiazac rownanie?kompletnie nie umiem logarytmow
logx+log(x−2)=1
13 lis 10:11
kachamacha: załozenia x>0 i x−2>0 czyli x>2
x(x−2)=10
rozwiąz i sprawdx z dziedziną
13 lis 10:13
Aga: Najpierw ustalamy dziedzinę .Liczba logarytmowana musi być zawsze >0.
Rozwiązujesz nierówności, wyznaczasz ich część wspólną i otrzymujesz dziedzinę. Licz
x>0 i x−2>0
13 lis 10:14
kate: czyli D: x>0, x−2>0 x=2 tak to zapisywac
13 lis 10:15
kate: ok zaraz to rozwiaze, sprawdzicie mi?
13 lis 10:16
kate: a skad sie wzielo to 10
13 lis 10:17
kachamacha: log10=1
13 lis 10:18
kate: aha dziekuje
to musze liczyc delte?
x2−2x−10=0?
13 lis 10:21
kachamacha: tak
13 lis 10:22
kate: juz licze a powiedzcie mi czy to zad jest dobrze
25x−1=5x+3
2x−2=x+3
2x−x=3+2
x+5
czy tu musi byc jakas dziedzina czy cos jeszcze?
13 lis 10:24
kate: x=5
13 lis 10:24
Aga:

Nie będzie x=2
tylko D: x>2
czyli D=(2;
∞)
13 lis 10:25
kate: ale mi chodzi o to zadanie co napisalam o 10:24 czy x=5?
13 lis 10:26
Aga: Dobrze, nie trzeba dziedziny, bo D=R.
13 lis 10:26
kate: oto mi chodzilo liczze juz tamto
13 lis 10:27
kate: a czy delta wychodzi √44?
13 lis 10:29
kachamacha: takΔ=44
13 lis 10:30
kate: czyli bez pierwiastka tez wpisac 44? mam problemy z pierwiastkami
13 lis 10:33
kachamacha: szukając x1 x2 musisz wpisac √44
13 lis 10:35
kate: a jak to wyciagnac ten pierwiastek
13 lis 10:36
Aga: √44=√4*11=2√11
13 lis 10:36
kachamacha: 2√11
13 lis 10:36
kate: x1=−(−2)+2√11/2 jak to liczyc teraz
13 lis 10:39
kachamacha: | 2+2√11 | |
| =1+√11 a drugi 1−√11 |
| 2 | |
13 lis 10:41
kate: a mozesz mi wytlumaczyc dlaczgo 1+√11
13 lis 10:43
kachamacha: wyciągnij w liczniku 2 przed nawias i skracasz z mianownikem
13 lis 10:44
kate: no ok juz rozumiem

i co dalej w takim razie skoro ixy wyszly z pierwiastkami
13 lis 10:46
kachamacha: i tylko 1+√11 jest rozwiazaniem bo drugi nie spełnia warunków załozenia
13 lis 10:48
kate: i to jest juz koniec zadania
13 lis 10:50
kachamacha: tak
13 lis 10:51
kate: dziekuje
13 lis 10:55
kachamacha:
13 lis 10:55