Logarytmy zadanie z parametrem
Viki: Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa różne rozwiązania większe od 1?
(log12 x)2 +log12 x2 +m=0
13 lis 09:14
Laura: Proszę pomóżcie
13 lis 16:51
kachamacha: za log12x wprowadzasz zmienną t
czyli mamy
t2+2t+m=0
Δ>0 bo dwa rozwiązania
13 lis 16:54
Viki: czemu 2t?
przecież jest do kwadratu
13 lis 17:19
kachamacha: logx2=2logx
13 lis 17:21
Viki: z warunku Δ>0 wynika, że m należy do R−{1}
tak?
a jak przedstawić ten drugi warunek, że większe od 1?
13 lis 17:22
Viki: 
13 lis 17:35
kachamacha: wzory Viete'a
suma x1+x2>2
iloczyn x1*x2>1 tak myślę
13 lis 17:35
Viki: dlaczego suma większa akurat od 2? x1+x2>2
13 lis 17:37
kachamacha: bo skoro jeden i drugi pierwiatek jest większy od 1 to oba są większe od 2
13 lis 17:38
rumpek:
| | 1 | | 1 | |
(log |
| x)2 + log |
| x + m = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Z: x>0
t
2 + t + m = 0
x
w > 1
f(1) > 0
To powinno pomóc
13 lis 17:47
rumpek: Naturalnie Δ > 0
13 lis 17:50
Viki: | | b | |
zatem suma: − |
| >2 z tego sprzeczność, zbiór pusty |
| | a | |
| | c | |
iloczyn |
| >1 tak? m>1 − dobrze  |
| | a | |
13 lis 17:51
Viki: rumpek − ale kachamacha napisała że po podstawieniu t równanie kwadratowe to:
t
2+t+m=0
13 lis 17:53