Logarytmy
Foxy: Proszę pomóżcie! Oblicz:
1) log
√6 (x+1) − log
1√6 (x+6) ≤2+ log
√6 (x−3)
| | 2 | | 1 | |
2) |
| log2(x+3)≥log8 (2x+10) − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
3) ( |
| )2x −3*( |
| )x +2≥0 |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 09:10
Aga: a)
Ustal dziedzinę: x+1>0 i (x+6>0 i (x−3)>0
| | 1 | |
log przy podstawie |
| z((x+6) zamień na log przy podstawie √6=−logp{6}(x+6) |
| | √6 | |
2 zamień na log
2=log
p{6}6
zastosuj wzór log
ab+log
ac=log
a(b*c)
13 lis 09:24
Aga: 2=log√66
13 lis 09:25
Foxy: ale jaki jest ostateczny wynik

mógłby ktoś pomóc przy a) i b) ?
13 lis 17:14
Viki: kachamacha wróć!: błagam pomóźcie...
13 lis 17:33
krystek: | | x+1 | | 6 | |
1)log{ |
| }≤log{ |
| } i terraz z górki na końcu uwzgl D |
| | x+6 | | x−3 | |
13 lis 17:50
krystek: | | log8(x+3) | |
b) lig2(x+3) zamienić na |
| |
| | log82 | |
13 lis 17:53
krystek: Ups po prawej przykład a) ma być mnożenie a nie iloraz ,ponieważ mamy sumę logarytmów.
13 lis 17:54
krystek: Podstawienie (U{1}[1})x=t
13 lis 17:56
13 lis 17:57
Foxy: krystek nie kumam

mógłbyś to rozpisać 'od A do Z' bo nie rozumiem jeszcze logarytmów
13 lis 18:17
13 lis 18:19
Foxy: dzięki, to co w końcu powinno wyjść w log
√6 (x+1) − log
1√6 (x+6) ≤2+ log
√6 (x−3)
13 lis 18:28
Foxy: możliwe są odpowiedzi:
a) zbiór pusty
b) (3, +∞)
c) <−4,3>
d) (−1,3)
13 lis 18:30
Foxy: pomoże ktoś

prosze...
13 lis 19:44