Wylaczanie czynnika poza nawias
Nie umiem...: Witam.
Nie wiem, jak sie w ogole za to zabierac.
Zadanie polega na wylaczeniu wspolnego czynnika poza nawias
Podam przyklady z zadania :
a) 4(a−b)(a+b)+(a−b)
b) 3(x+2)2+(x+2)(2x−1)−(x+2)
Moglby mi ktos wpierw wyjasnic, od czego zaczac, i co w ogole powinno sie zostawic w nawiasach,
a co postawic przed nimi (sadzac po frazie − wspolny czynnik, wyrazy powtarzajace sie stawia
sie przed nawiasem, czy tak?)
Z gory wielkie dzieki
13 lis 08:11
Mathgym: zobacz
w podpunckie a) występuje w sumie (a−b) więc jego wyłącz przed nawias
w podpunckie b) występuje w sumie (x+2) więc jego wyłącz przed nawias
a w nawiasie zostaje wszystko co podzielisz przez wyłączony czynnik
13 lis 08:31
Nie umiem...: Co do a − czyli (a−b) na poczatku, a dalej w kolejnym nawiasie to, co pomnozone przez to
poczatkowe (a−b) da cale wyrazenie zawarte w podpunkcie a)?
13 lis 08:43
Mathgym: zgadza się napisz to sprawdzę
13 lis 08:47
Nie umiem...: A wiec tak, najpierw sprobowalem sobie przeksztalcic uzywajac wzoru na roznice kwadratu:
4(a−b)(a+b)+(a−b) = 4 (a2+b2)+(a−b) = 4a2 + 4b2 + a − b
Wiec wyciagniete (a−b) przed nawias wygladaloby to mniej wiecej tak:
(a−b)(4a+4b+1+1), ale po sprawdzeniu (mnozac kazdy wyraz przez kazdy) cos mi sie niestety nie
zgadza, wiec najprawdopodobniej jest zle, moglbys mnie jakos naprowadzic na dobra sciezke w
rozwiazaniu tego?
13 lis 08:58
Nie umiem...: Przepraszam, tam ma byc 4(a2−b2)
13 lis 08:59
Mathgym: ale sobie skomplikowałeś
4(a−b)(a+b)+(a−b) = (a−b)[4(a+b)+1]= (a−b)(4a+4b+1)
13 lis 09:06
Mathgym: b)
(x+2)[3(x+2)+(2x−1)−1] i redukcja w nawiasie
13 lis 09:08
Nie umiem...:
a) A spowrotem idzie sie tak? (a−b)(4a+4b+1) = 4a2 + 4ab + a −4ab −4b2 −b = 4a2 − 4b2
+a − b = 4 (a2−b2) + a − b = 4 (a−b)(a+b)+(a−b)
13 lis 09:24
ala: k−2kx=
4 paź 18:39