pilnie potrzebuje na 15.11.2011 !
Kasia: 1. Oblicz:
a) [(
57−1 : (−2,8)]
3
b) (
49)
−32 * [(0,125)
112]
4
| | (3,6*10−3)12</td> | |
c) |
|
|
| | (8*1018)13</td> | |
2. Wyznacz sumę,różnicę,iloczyn oraz iloraz liczb x i y. Wynik podaj w postaci a+b
√c
a) x= 2+3
√2 y= 7−2
√2
b) x= 4
√7 y= −1−2
√7
3.Zapisz bez użycia wartości bezwzględnej
a) |x+2| + |x−1|, dla x∊ (1; + ∞)
b) |2x−4| − |x+3|, dla x∊ (−3;2)
c) 3|
23x−1| + |4x−1|, dla x∊ (−∞;
14)
4.Korzystając z interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej, rozwiąż równanie:
a) |x−7|=2
b) |x−9|=15
c) |x+6|=2,5
d) |x+10,4|=6,7
e) |x−3
√11|=
√11
f) |x+
√5|=
√5
g) |x−1|=0
h) |x+5|=−3
5.Zaznacz na osi liczbowej i opisz za pomocą przedziałó liczbowych rozwiązanie nierówności:
a) |x−1|≤ 2
b) |x−3|> 4
c) |x+2|≥ 3
d) |3+x|≤ 1
e) |x−7|≤ 2
f) |x+2|> −5
g) |x−4|≤ 2
h) |x+5|< 6
6.Wykonaj działania na logarytmach:
a) log3
127
b) log8 12 + log8
163
c) log7 98 − log7 2
d) log
13 9
2
7.Niech log3 5=a i log7 12=b. Oblicz:
a) log3 45
c) log3
12527
d) log7 84
| | log7 12− 2log7 2 | |
e) |
|
|
| | log7 3 | |
8.Wyznacz x, jeśli:
a) Log
12(x−1)+ log
12(x−1)=4
b) log3x + log3
√x=3
c) log5
√x − log5x= −1