Równania z logarytmami
Betty: Bardzo proszę o pomoc...
Rozwiąż równanie:
log
2 (x−1) =log
4 (x+11)
x=
12 lis 23:10
sushi_ gg6397228:
dziedzina
zamien podstawe na "2" po prawej stronie
12 lis 23:14
Mycha: log2(x−1)=log4(x+11)
zał: x−1>0 x>1
x+11>0 x>−11
D: x>1
log41/2(x−1)=log4(x+11)
2log4(x−1)=log4(x+11)
log4(x−1)2=log4(x+11)
wnioskując
(x−1)2=x+11
a to już jest równanie kwadratowe
12 lis 23:15
Betty: mam problem jeszcze z tym:
2
−2x −3*2
−x +2=0
2
−x=t, t>0
t
2−3t+2=0
t
1=1 −> 2
−x=1
t
2=2 −> 2
−x=2
wychodzą mi 2 rozw. to możliwe
12 lis 23:35
Betty do Mycha-odezwij się:): Mycha − wychodzi x
1=−2, x
2=5 dobrze
12 lis 23:38
12 lis 23:47
ZKS:
Podstaw pod miejsce x Twoje wyniki i sprawdź czy wchodzi dobrze.
12 lis 23:59
Betty: jak mam to podstawić?
wydaje mi się że mogę to zapisać w postaci logarytmów:
2
−x=1 => x=log
12 1
2
−x=2 => x=log
2 1
dobrze
13 lis 09:04
Betty: a w tym przykładzie log
2(x−1)=log
4(x+11) wychodzi mi x=5, zgadza się
13 lis 09:05
Aga: a) dobrze.
13 lis 09:51
Aga: Za t podstaw otrzymane wyniki.
x=0
i
x=−1.
13 lis 09:58
Betty: Aga − a) dobrze − miałaś na myśli przykład log2 (x−1) =log4 (x+11) gdzie x1=−1, x2=5?
czyli to jest dobrze? mogą być dwa rozwiązania?
13 lis 17:25