całka
kaba: pole powierzchni bryły powstałej z obrotu danej funkcji f wokół osi ox na podanym przedziale:
f(x)= x3 , [0,1]
jak to ruszyć?
12 lis 22:49
Monika: musisz policzyć całkę od 0 do 1
2π∫f(x)√1+|f'(x)|2dx
12 lis 22:59
Mycha: f'(x)=3x2
2π∫f(x)√1+|f'(x)|2dx=2π∫x3√1+9x4dx
tą całkę trzeba rozwiązać przez podstawienie 1+9x4=t2
12 lis 23:05
kaba: znam ten wzór tylko potem mam coś takiego
1+3X4=t
12x3DX= dt
no i tu powinienem zmienić granice całkowania na 4 i 1?
12 lis 23:06
kaba: aha kurcze ja 3 nie podniosłem , głupi błąd
12 lis 23:06
Mycha:
x 0 1
t 1 √10
12 lis 23:09
Mycha: i najlepiej podstawić t2, będzie się łatwiej liczyło
12 lis 23:09
12 lis 23:10