Jak rozpisać wartość bezwzględną?
febe13: Jak rozpisać taką wartość bezwzględną?
Proszę, pomóżcie. Potrzebne jest mi to do rozwiązania równań.
|5x3+x| = ...
|4x2−10| = ...
12 lis 22:39
Monika: do jakich zadan jest ci to potrzebne? co tam dokladnie jest w zadaniu?
12 lis 22:50
febe13: Zadanie polega na rozwiązaniu równań z wartością bezwzglądną. Mam dwa przykłady:
a) x4+5−|5x3+x| = 0
b) x3−7x = |4x2−10|
Żeby wyliczyć x potrzebna mi są przedziały, a nie do końca wiem jak je wyznaczyć w tych
przypadkach.
12 lis 22:57
ZKS:
5x3 + x ≥ 0
x(5x2 + x) ≥ 0 ⇒ x ∊ <0 ; ∞)
5x3 + x < 0 ⇒ x ∊(−∞ ; 0)
12 lis 23:04
ZKS:
Poprawiam:
x(5x2 + 1) ≥ 0.
12 lis 23:05
febe13: A czy w przypadku, gdy x<0 nie powinno być −x(5x2+1) ?
12 lis 23:11
ZKS:
No i jest tak przecież.
12 lis 23:14
febe13: Ok. Już załapałam jak robić przykłady podobne do pierwszego. A z drugim pomożesz? : )
12 lis 23:24
ZKS:
4x
2 − 10 ≥ 0
| | √10 | | √10 | | √10 | | √10 | |
4(x + |
| )(x − |
| ) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; − |
| )> ∪ < |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √10 | | √10 | |
4x2 − 10 < 0 ⇒ x ∊ (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 23:28
febe13: Ogromne dzięki ( :
12 lis 23:36