trygonometria
venaaa: Potrzebuję pomocy
Udowodnij tożsamość
| | 1 | |
sin α=( |
| +ctgα)(1−cosα) |
| | sinα | |
12 lis 22:04
venaaa:
12 lis 22:06
venaaa: Pomoże ktoś
12 lis 22:08
AC:
oznaczenia:
s=sinα; c=cosα
| | 1 | | c | | 1+c | | 1−c2 | |
( |
| + |
| )(1−c)= |
| (1−c)= |
| = s |
| | s | | s | | s | | s | |
12 lis 22:10
venaaa: a gdzie jest ctg ? i co dalej
12 lis 22:13
12 lis 22:14
Daromir: Pomnóż obustronnie przez sin α. Skorzystaj z wzorów skróconego mnożenia. Pamiętaj, że
ctg α=cos αsin α
12 lis 22:15
venaaa: i co dalej trzeba zrobić w tym zadaniu
12 lis 22:15
venaaa: a ok moment
12 lis 22:16
venaaa: czyli ma wyjsc sin α=sinα
12 lis 22:25