całka zadania
kaba: potrzebuję pomocy. Mam do obliczenia pole powierzchni bryły powstałej z obrotu danej funkcji f
wokół osi ox na podanym przedziale:
√74+x , [2;7]
liczę i coś mi nie wychodzi proszę o pomoc
12 lis 21:52
kaba: help
12 lis 22:26
Mycha: V=π∫f2(x)dx
V=π∫|74+x|dx=π(74x+x22)
w tych granicach to będzie π(74*7+722−74*2−222)=31,25π
12 lis 23:25
kaba: nie rozumiem
12 lis 23:31
Mycha: czego?
12 lis 23:32
kaba: wynik powinien być 76π/3 a u ciebie jest inny
12 lis 23:44
Mycha: hmm... a zadanie na pewno jest dobrze napisane? bo zastanawia mnie skad mialoby sie wziac 3 w
mianowniku
13 lis 00:03
Mycha: moment... przeciez ja obliczylam objetosc, a nie pole

pozna godzina robi swoje
13 lis 00:08