matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie !
ktoś:
Punkt A jest jedynym punktem wspólnym wykresu funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
−3x oraz pewnej
a
funkcji liniowej g określonej wzorem g(x)=ax+
+2. Wyznacz współrzędne punktu A.
2
12 lis 21:45
ZKS:
f(x) = g(x) ∧ Δ = 0
a
2x
2
− 3x = ax +
+ 2
2
a
2x
2
− (3 + a)x −
− 2 = 0
2
Δ = 9 + 6a + a
2
+ 4a + 16 a
2
+ 10a + 25 = 0 (a + 5)
2
= 0 ⇒ a = −5
5
2x
2
− (3 − 5)x +
− 2 = 0
2
1
2(x
2
+ x +
) = 0
4
1
2(x +
)
2
= 0
2
1
x = −
∧ y = 2
2
1
A(−
; 2)
2
12 lis 22:06
ktoś:
dziękuję !
12 lis 22:41