rozwiąż równanie
Patrcja: x2+5x+4−5√x2+5x+28=0
12 lis 21:35
sushi_ gg6397228:
zrob podstawienie t2=√x2+5x+28
12 lis 21:36
sushi_ gg6397228:
raczej
t=√x2+5x+28
wtedy
t2= x2+5x+28
12 lis 21:37
Patrcja: ale wtedy mam 2 niewiadome x i t
12 lis 21:37
Patrcja: x2 +5x+4−5t2
12 lis 21:38
sushi_ gg6397228:
x2 +5x+4= x2 +5x+ 28 − 24 == t2 −24 i jest jedna niewiadoma
12 lis 21:40
Patrcja: o dziękuję bardzo, bardzo fajny sposób

wyszło mi
12 lis 21:50
sushi_ gg6397228: na zdrowie
12 lis 21:50
Patrcja: MAM PROBLEM JESZCZE Z TYM, √4x+2+√4x−2=4 PODSTAWIAM ZA t 4x+2 ale za nic nie chce mi wyjść,
same bzdury jakieś
12 lis 22:29
sushi_ gg6397228:
dziedzina
podnies obustronnie do kwadratu
12 lis 22:40
Patrcja:
dzięki
12 lis 23:17