Logarytmy
Crisp: jak obliczyć x
| | 1 | |
Wiem, ze mam zlogarytmować obie strony równania logarytmem przy podstawie a= |
| i |
| | 3 | |
następnie skorzystać ze wzoru log
a a
x=x, ale nie umiem tego zrobić
12 lis 21:29
ZKS:
| | 1 | |
log1/3( |
| )x + 3 = log1/32 |
| | 3 | |
x + 3 = log
1/32
x = log
1/32 − 3
| | 1 | |
x = log1/32 − log1/3 |
| |
| | 27 | |
x = log
1/354
12 lis 21:41
Crisp: dziękuję bardzo

i to jest ostateczny wynik w najprostszej postaci?
12 lis 21:50
ZKS:
A można jakoś bardziej jeszcze to uprościć?
12 lis 21:56
Crisp: raczej nie

dzięki
12 lis 22:08