najwiekszym wyrazem ciagu an=3^-n +1 jest;
MAGDA: najwiekszym wyrazem ciagu an=3−n +1 jest;
1
4
2
4/3
12 lis 21:24
MAGDA: powinno byc 3−n
12 lis 21:25
rumpek: an = 3−n + 1 tak to wygląda?
12 lis 21:28
rumpek:
To obliczasz:
1
o Dla 1
a
1 = 3
−1 + 1
itp.
12 lis 21:29
sushi_ gg6397228:
podstawiaj kolejno pod "n" lcizby 1,2,3,4,5 i zobacz co dostaneisz
12 lis 21:31
MAGDA: czyli ;
wyszlo
7/3
4/3
5/3
i nie wiem jak obliczyc 3−4/3
12 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
a Kto kaze obliczac 3
−4/3
12 lis 21:47
MAGDA: 3−4/3 + 1
tak tzreba chyba ?
12 lis 21:53
sushi_ gg6397228:
podstawiasz kolejne liczby naturalne n=1,2,3,4,5,6, i sprawdzasz ile to wyjdzie
12 lis 21:54
MAGDA: przeciez bym musiala tak do 100 liczyc to bez sensu
12 lis 22:01
sushi_ gg6397228:
nie wystarczy podstawic dla paru pierwszych liczb i zobaczyc co wychodzi
12 lis 22:02
MAGDA: patrz nie wychodzi mi '
a2=3−2 +1=1/9 + 1=10/9
12 lis 22:08
sushi_ gg6397228:
widac, ze ciag jest malejacy, wiec najwieksza wartosc bedzie dla a
1= ....
12 lis 22:10