proszę !!!!!
ktoś: Zbiorem rozwiązań nierówności x2−b2x+c<0 jest zbiór (2,3). Wyznacz parametry b i c.
12 lis 21:24
rumpek:
(x − 2)(x + 3) < 0
x2 + 3x − 2x − 6 < 0
x2 + x − 6 < 0
Z postaci iloczynowej wpierw skorzystałem, bo miałem podane pierwiastki i współczynnik a w
funkcji
x2 − b2 x + c
12 lis 21:25
Aga: x1−2, x2=3
W postaci iloczynowej
(x−2)(x−3)<0
Wymnóż i porównaj współczynniki.
12 lis 21:28
Eta:
z postaci iloczynowej
(x−2)(x−3) <0
x2−5x+6 <0 , to b2= 5 i c= 6
b= √5 v b= −√5 i c=6
lub 2 sposób ze wzorów Viete'a
x1+x2= b2 => b2= 5 to b=√5 v b= −√5
x1*x2= c => c= 6
12 lis 21:30
ktoś: dziękuję bardzo
12 lis 21:32
rumpek: (x − 2)(x − 3) < 0
x
2 − 3x − 2x + 6 < 0
x
2 − 5x + 6 <0
Coś naprawdę ostatnio w znakach się mylę
12 lis 21:35
Eta:
Może

pomoże ? ...
12 lis 21:38
rumpek:
12 lis 21:42