rozwiaz rownanie
MAGDA: rozwiazaniem rownania ;
x2−25/x+5 =0
mam patrzec na gore czy dol?
12 lis 21:22
mister Ed:
ja najpierw patrzę na dół
12 lis 21:28
sushi_ gg6397228:
| x2−25 | |
| =0 −−> nawet nie umiesz porzadnie zapisac przykladu |
| x+5 | |
jak nie umiesz z ulamkiem to chociaz zrob nawiasy
(x2−25)/ (x+5)=0
12 lis 21:30
MAGDA: czyli −5 i 5 ?
12 lis 21:40
sushi_ gg6397228:
a dziedzina, to gdzie
12 lis 21:41
rumpek:
Skoro jest
To wpierw jedziesz z dziedziną:
D = R − {−5}
Teraz rozbijasz x
2 − 25 = 0
(x − 5)(x + 5) = 0
x = 5 v x = −5 (odpada)
Jedyna rozwiązanie to 5
12 lis 21:42