suma kolejnych liczb naturalnych 19, 20, 21, ..., 37 jest rowna : a) 504
MAGDA: suma kolejnych liczb naturalnych 19, 20, 21, ..., 37 jest rowna :
a) 504
b) 560
c) 532
d) 523
prosze o wytlumaczenie . z gory dzieki . ; )
12 lis 21:20
kachamacha: ciag arytmetyczny
a1=19
r=1
korzystasz z sumy ciągu
12 lis 21:21
rumpek:
37 = an = a
1 + (n − 1)*r
37 = 19 + (n − 1)*1
37 = 19 + n − 1
37 − 18 = n
n = 19
12 lis 21:24
12 lis 21:24
ejendi: postę arytmetyczny
Sn=(a1+an)*n
a1=19
an=37
n=37−19=18
Sn=504
12 lis 21:31
rumpek:
1o − 19
2o − 20
3o − 21
4o − 22
5o − 23
6o − 24
7o − 25
8o − 26
9o − 27
10o − 28
11o − 29
12o − 30
13o − 31
14o − 32
15o − 33
16o − 34
17o − 35
18o − 36
19o − 37
Czyli n = 19 a nie 18. Poprawny tok rozwiązania podałem wyżej.
12 lis 21:33
Eta:
@
rumpek
dla ciągu arytmetycznego:
12 lis 21:36
rumpek:
No tak tak

a
37 = a
1 + 18r
12 lis 21:40
dagmara: 27
→ =5,2
5 5♥
9 kwi 15:09
rympek: kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkjhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjfff
ffffffffffffffffffffsddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd♥∭∟
9 kwi 15:11