Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie rzeczywistej x jej podwojony szescian
MAGDA: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie rzeczywistej x jej podwojony szescian pomniejszony o
4. Zatem funkcja f okreslona jest wzorem:
a) f(x)=(2x)3−4
b) f(x)= (2x−4)3
c) f(x)=2x3 − 4
d) f(x)=2(x−4)3
prosze o wytlumaczenie .
12 lis 21:16
kachamacha: c
12 lis 21:18
Mycha: Musisz postępować dokładnie tak jak jest w zdaniu czyli: masz sześcian liczby x3, który
podwajasz otrzymując 2x3, następnie masz go pomniejszyć o 4, więc dostajesz 2x3−4
12 lis 21:20
MAGDA: dzieki
12 lis 21:30