!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ktoś: Dana jest funkcja f(x)= −x2+(b−1)x+c.
a) wyznacz wartość współczynnika b, dla którego funkcja f jest malejąca w przedziale (4,∞) i
rosnąca w przedziale (−∞,4)
b) dla b=2 wyznacz wszystkie wartości współczynnika c, dla których funkcja nie ma miejsc
zerowych.
12 lis 21:15
wik: (b−1)/2 = 4
1 + 4c< 0
13 lis 10:36
ktoś: a nie powinno być −(b−1) >
13 lis 11:33
ktoś: ?
13 lis 11:33
ktoś: nadal nie bardzo to rozumiem..
13 lis 11:41
wik: powinno byc ze wzoru na Xw = −b/2a
−(b−1)/−2 = 4 (pionowa os syymetrii)
stad (b−1)/2 = 4
14 lis 07:50
Jolanta:

od −
∞ do 4 rośnie dla x=4 mamy wierzchołek do 4 do
∞maleje
14 lis 08:22
Jolanta: x+w=U{−b)(2a)
b−1=4*(−2)
b−1=−8
b=−7
14 lis 08:25
14 lis 08:28