mam problem
ktoś: Przedział (−∞,9> jest zbiorem wartości pewnej funkcji kwadratowej. Zbiór rozwiązań nierówności
f(x)≥7 jest przedziałem <0,2>. Wyznacz wzór funkcji f i zapisz go w postaci ogólnej. Wskazówka
xw=1 i f(0)=7.
12 lis 21:09
Eta:
| | 0+2 | |
yw= 9 xw= |
| =1 f(0)= f(2)=7 |
| | 2 | |
f(x)= a(x−1)
2+9 i f(0)= 7
7= a(0−1)
2+9 to: a=7−9 = −2
f(x)= −2(x−1)
2+9=.........
12 lis 21:16
Mycha: masz trzy wiadomości:
f(0)=7
f(1)=9
f(2)=7
wzór ogólny funkcji kwadratowej ax2+bx+c=y
mamy 3 niewiadome: a, b, c i możemy ułożyć 3 równania, z których je wyznaczymy
12 lis 21:17
ktoś: dziękuję, mam nadzieję że dalej już sobie poradzę.
12 lis 21:21
Eta:
12 lis 21:23