Logarytmy, wyznaczanie x
Crisp: Oblicz x:
a) log
2 x= log
2 8
x=8
c) log
√2=log
2 (6−x)
d) log
x−2 (2x−5)=1
| | log2 (2x−7) | |
e) |
| =1 |
| | log2 (x−3) | |
12 lis 21:05
Crisp: pomoże ktoś

plisss
12 lis 21:23
kachamacha: a) ok
12 lis 21:26
kachamacha: b)
x=√3
12 lis 21:27
kachamacha: c) chyba czegos brakuje
d) x−2=2x−5 i odpowiednie załozenia
e) 2x−7=x−3 i odpowiednie załozenia
12 lis 21:28
Crisp: c) masz rację, ma być: log√2 x=log2 (6−x)
√2 ma być w podstawie, czyli indeksie dolnym
12 lis 21:33
Crisp: Ad d) i c) odpowiednie założenia czyli: w d) x−2>0 i 2x−5>0
12 lis 21:35
kachamacha: oraz x−2≠1
12 lis 21:36
Crisp: czyli dziedzina w d) to:
x∊(2,5; 3)∪(3,+∞) ?
12 lis 21:39
Crisp: rozwiązaniem równania w d) jest x=3 ale 3 nie należy do dziedziny więc ostatecznie − brak
rozwiązań zgadza się
12 lis 21:40
kachamacha: tak
12 lis 21:40
Crisp: super, dziękuję

a w przykładzie e) dziedzine obliczam: 2x−7≠0 i x−3≠0 tak
12 lis 21:42
kachamacha: i log2(x−3)≠0
12 lis 21:43
Crisp: czemu log2(x−3) ? a nie wystarczy samo x−3≠0 ?
12 lis 21:45
kachamacha: chodzi o mianownik −musi byc rózny od 0
12 lis 21:47
Crisp: ahaa, zatem jaka będzie ta dziedzina log2(x−3) ?
12 lis 21:49
kachamacha: log2(x−3)≠0
x−3≠1
x≠4
oraz x−3>0
oraz 2x−7>0
x∊(3,5;4)∪(4,∞)
12 lis 21:59
Crisp: a rozwiązaniem równania: 2x−7=x−3 jest x=4 które jest wykluczone z dziedziny zatem także będzie
brak rozwiązań?
12 lis 22:03
Crisp: a co z przykładem c) ? log√2 x=log2 (6−x)
12 lis 22:04
Crisp:
12 lis 22:12
Crisp: pomoże ktoś
12 lis 22:19
b.: zamień podstawę √2 na 2
12 lis 23:37
damian: Rozwiąż równanie:2sin−1=0,tg={−3}
13 lis 11:49
madzia: W trójkącie równoramiennym ramię o długości 8cm jest nachylone do podstawy pod kątem 45
stopni,oblicz wysokośc trójkąta
13 lis 11:51