mam problem z zadaniem
ktoś: Suma dwóch różnych miejsc zerowych funkcji kwadratowej f danej wzorem f(x)=ax2+bx2+1 jest
równa 6, natomiast rzędna wierzchołka paraboli jest równa 10. Wyznacz a i b.
12 lis 21:02
Aga: Dobrze f(x) zapisane?
12 lis 21:13
rumpek:
No ładnie, ja tutaj już całe zadanie zrobiłem, a się okazało, że to zadanie z konkursu jest.
A zadań z konkursów nie robimy, także ...
Podpowiem tylko tyle, że wynik wyjdzie
a = 0 v b = 0 (to nam odpada bo funkcja ma być kwadratowa)
a = −1 v b = 6
Czyli ostateczna odpowiedź:
f(x) = −x
2 + 6x + 1

Pozdrawiam
12 lis 21:16
ktoś: tak, tak mam zapisane na kartce jaką dostałam od nauczycielki
12 lis 21:16
ktoś: rumpek , dostałam kartkę z zadaniami od nauczycielki, jako powtórka do matury. więc jeśli
mogłabym prosić chociaż o wskazówki, jakieś rady czy cokolwiek to byłabym wdzięczna, jeśli
zrobienie zadania to problem
12 lis 21:17
ejendi: ten x2 przy b to chyba błąd?
x1+x2=−b/a=6 (suma pierwiastków
yw=−(b2−4ac/4a)=10 (rzędna wierzchołka paraboli)
c=1
12 lis 21:19
rumpek: Dobra teraz tak patrze to ten konkurs z zeszłych lat także wrzucę to rozwiązanie
12 lis 21:20
rumpek:
Ważne wzory:
Podstawiając:
x
1 + x
2 = 6
y
w = 10
Rozwiązując:
Δ = b
2 − 4a
1
o Rzędna wierzchołka
40a = −b
2 + 4a
36a = −b
2
2
o
6a = −b / : 6
3
o Podstawiając z 1
o oraz 2
o mamy:
−36b + 6b
2 = 0
6b
2 − 36b = 0
6b(b − 6) = 0
Zatem:
b = 0 v b = 6
Czyli :
Odpada nam dla b = 0 oraz a = 0 bo wtedy funkcja nie jest kwadratowa.
Możesz wykonać sobie jeszcze sprawdzenie
12 lis 21:21
ktoś: racja x2 przy b to błąd, powinien być sam x
12 lis 21:21
ktoś: rumpek, dziękuję ślicznie za zadanko

teraz już rozumiem.
12 lis 21:22